3 idéer til en festlig 40-års fødselsdag

Har du brug for idéer til din, eller en andens, 40-års fødselsdag? Så har vi udarbejdet tre gode idéer, der kan være med til at gøre fejringen både sjovere – og lettere for arrangørerne.

Vil du gerne fejre din 40-års fødselsdag på bedst mulig vis? Så læs med.

Idéer til en 40-års fødselsdag, der gør Festen sjovere og lettere

1. Skriv en sjov tale – men husk dit publikum

En sjov, måske lidt spiddende tale er et næsten et must, når du skal deltage i en 40-års fødselsdag. 

En fødselsdagstale skal hylde (og måske også prikke lidt til) den “stakkels” midaldrende fødselar. Men det kan også være en svær disciplin at mestre, fordi du skal holde talen foran både familiemedlemmer OG venner, der måske har vidt forskellige idéer om, hvem festens midtpunkt er som person. 

Alt dette betyder, at du skal skrive en god hyldest, der kan rumme alle personens sider – eller udvælge nogle karaktertræk og historier, som alle kan genkende dem i.

De bedste råd til en sjov tale til 40-års fødselsdag

  • Fremhæv din egen relation til fødselaren
   Venner holder andre taler end for eksempel familiemedlemmer. Overvej

  • Vælg én eller to historier, der virkelig indfanger hvem, fødselaren er
   – Hvem er de som person? Er der noget, de hader? Hvad elsker de? Har du oplevet, at noget ikke er gået som forventet for dem? Historier kræver konflikt, og må gerne være lidt pinlig. Bare ikke så pinlig, at du ikke vil kunne få dig til at sige den højt foran fødselarens forældre eller børn.

  • Overdriv deres opførsel i historien
   – Overdrivelse fremmer forståelsen. Det giver lidt råderum til at være kreativ, og viser publikum, at du kender personens styrker og fejler godt.

  • Hellere en kort tale end en lang tale
   – Fat dig i korthed. Hvis du er i tvivl om et afsnit, er det bedre at skære det fra end at gøre det længere.

  • Undgå de typiske citaterne – eller giv dem et twist
   – Mange fødselsdagstaler indledes med et citat om “fyrre, fed og færdig”, “inde i enhver ældre person er en yngre person, der undrer sig over, hvad der skete” osv. Problemet er, at de er upersonlige, og man har hørt dem før. Så hellere drop dem eller omskriv dem, så de passer til fødselaren.

 

 • Slut den af med en oprigtig hyldest
  – Talen skal være sjov, men man skal frem for alt kunne mærke kærligheden til personen. Lidt blødsødenhed er godt for stemningen.

 

2. Bestil en privat kok til din 40-års fødselsdag – og få en unik madoplevelse

En 40-års fødselsdag skal også fejres med maner. Det kan gøres på et væld af måder, men et af de vigtigste elementer til enhver fest er god mad.

Du har meget frie rammer, når du skal lave mad til fødselsdage. Det vigtigste er at vælge noget, fødselaren kan lide – og give alternativer til gæsterne, hvis de har bestemte diætetiske behov eller forbehold. 

Maden kan desværre også være anledning til en del stress. Det er især tilfældet, hvis du holder en stor fødselsdag med tonsvis af gæster. Udover at man skal stå i et osende køkkenet i timevis, er du også nødt til at købe stort ind – og måske bruge en del af aftenen væk fra festen for at gøre potter og pander rene.

Med ChefMe slipper du for den slags besvær. Vi leverer gerne en privat kok til din fødselsdag, så du i stedet kan fokusere på at deltage i en god fest. De klarer også helt selv indkøb og oprydning efter madlavningen. 

Vores mange kokke kan tilbyde stort set en hvilken som helst menu, du er interesseret – og til en god kuvertpris.

3. Send indbydelser ud i god tid – og book selskabslokaler først

Ingen fest uden gæster. Det betyder, at hvis du selv skal arrangere en 40 års fødselsdagsfest, så er det vigtigt at få sendt indbydelserne ud i god tid.

Indbydelserne kommer i mange former. De kan være sjove og gakket eller formelle og flotte. Det vigtigste er dog, at de indeholder relevante informationer i et overskueligt format. 

Indbydelsen eller invitationen skal indeholde:

 • Gæstens navn – gerne skrevet i hånden
 • Dato og tidspunkt for festen
 • Adresse på stedet, som fødselsdagsfesten afholdes
 • Kontaktoplysninger på arrangøren af festen
 • Svarfrist for, hvornår folk skal have meldt tilbage, hvorvidt de kan deltage eller ej
 • Krav til påklædning, som hvis man holder en temafest
 • Evt. en ønskeseddel

Det er typisk bedst at få sendt invitationerne ud i hvert fald tre måneder før selve festen. Hvis festen falder i sommerperioden, er det endnu vigtigere at få ordet ud, inden folk begynder at booke flybilletter til rejsedestinationer eller lægge sin sommerferie.

Det er altid en god idé først at booke selskabslokaler eller få afklaret, hvor festen skal holdes, inden invitationerne er sendt. Hvis der ikke er en definitiv booking, kan man risikere, at lokalerne er optaget eller på anden vis utilgængelige.

Privatlivspolitik