ChefMe Guide til information/Forebyggelse af Covid-19

Jeg har booket en kok indefor de næste 14 dage, vil mit arrangement stadig blive afholdt?
Ja hvis det er på under 100 personer, så kommer din kok stadig.

Kan Coronavirus smitte igennem mad?


Nej, coronavirus smitter via dråber i luften og via luftvejene og ikke gennem maden.

Har kokken styr på hygiejne-regler?
Ja alle vores kokke er professionelle og har hygiejne-bevis, derudover har vi også lavet en ekstra guide til dem.

Er det sikkert at få en kok hjem?
Ja det er som udgangspunkt sikkert, alle vores kokke er professionelle, de har hygiejnebevis og viser de, det mindste tegn på sygdom, skal de blive hjemme.

Hvis en medarbejder i et køkken har coronavirus, kan det så smitte via maden?


Nej, coronavirus smitter via dråber i luften og via luftvejene og ikke gennem maden. Hvis virksomheden har en syg medarbejder, skal denne person følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Er der større risiko for smitte ved buffet-servering frem for enkeltvis servering?


Nej, coronavirus smitter via dråber i luften og via luftvejene. Hvis en smittet person overfører coronavirus til en buffet med mad (både madvarer og tag-ting), er sandsynligheden for smitte yderst lille. Coronavirus skal nemlig ned i luftvejene for at give sygdom. Smitten kan ske, når en smittet person færdes tæt blandt andre mennesker. Fødevarestyrelsen henviser til, at man følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god håndhygiejne, nys og host i ærmet og at undgå personer med symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion for at undgå smitte.

Skal vi være ekstra omhyggelige med at gøre rent og desinficere i køkkenet/restauranten i denne tid?
Virksomhederne skal følge deres sædvanlige rengøringsplaner for køkkener og for buffetområder m.m. Almindelige desinfektionsmidler (inkl. de alkoholbaserede) gør at coronavirus bliver inaktiveret. Coronavirus overføres ikke via fødevarer, men af hensyn til smitterisikoen imellem mennesker kan det være nødvendigt med ekstra opmærksomhed på rengøring og desinfektion.

Kan vi spise fødevarer fra lande med coronavirus (fx Norditalien, Kina m.m.)?
Ja, coronavirus smitter ikke til mennesker via fødevarer og emballage. Fødevarer fra de berørte lande udgør derfor ikke en risiko. Det gælder bådeforarbejdede varer, fx hakkede tomater på dåse, samt uforarbejdede varer, fx frisk frugt og grønt fra Italien eller hørfrø fra Kina. Derudover bliver coronavirus inaktiveret, når fødevaren bliver varmet op til 70-75 °C i 2 minutter eller tilsvarende.

Du finder også alt relevant information på følgende sider:

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Coronavirus-og-foedevarer.aspx
https://politi.dk/corona
https://www.sst.dk/
Privatlivspolitik